MØRKETID– KAAMOS

DSC2235k

Virallisesti aurinko katosi Tromssan taivaalta 27. päivä marraskuuta ja se kurkistaa eteläisen taivaan rannalta seuraavan kerran 17. tammikuuta. Käytännössä aika on tätäkin pitempi, sillä tuntureiden huiput pitävät auringon piilossa vieläkin kauemmin ja kaamos kestää tosiasiallisesti kahdeksan päivää kauemmin (22.11 – 20.1).

DSC3020k

Soldagen – päivä jolloin aurinko näkyy ensikerran kirkon rappusilta, on 21. päivä tammikuuta. Toisin kuin voisi kuvitella, eivät ihmiset täällä suinkaan vetäydy vällyjen alle kevättä ja aurinkoa odottelemaan, elämä täällä on aina yhtä kiivasrytmistä ja vireää – vuodenajoista ja säistä juurikaan riippumatta.

Loimut

Luonnossa vallitsee päiväsaikaan muutaman tunnin ajan kaunis viipyilevä hämärä – valon niukkuus on korvautunut laadulla ja silmä voi tavoitta uskomattoman taianomainen ja sävykään maailman, upeiden maisemien keskellä. Kun päivä kallistuu iltaan, loistaa taivas kuulaana yönä valtavana tähtimattona. Ja usein, aivan varottamatta loimahtavat punakeltavihreät revontulet voimallisina, valaisten koko arktisen taivaan. Näkymä on parhaimmillaan henkeäsalpaava – sitä tullaankin ihailemaan ja kokemaan tänne ympäri maailmaa.

Kuujatunturi

Jos on luoja säätänyt valaistuksen talvikuukausiksi taloudellisemmaksi, ovat ihmiset vastanneet huutoon suuremmin säästelemättä sähkönkulutuksessa. Tuhannet ja tuhannet valot peilautuvat läpi vuoden sulana pysyvään mereen saaren rinteille kipuavan Tromssan kaupungin asumuksista. Pohjolan Pariisi ei pimene hetkeksikään. Jouluvalojen määrä on täällä Suomeen verrattuna moninkertainen – myös siinä lajissa norjalaiset tuntuvat olevan kovin ”kilpailuhenkisiä”. Eikä kilpailua ilman tuomaripeliä – paikallinen uutinen kertoi naapureiden valittaneen erään talon liian räikeästä ja kirkkaasta jouluvalaistuksesta ja valot himmennettiin oikeuden päätöksellä.

DSC8975kr

Vastaa