Aurora borealis

 

 

_DSC2142 ak s+av cs k 4k sin

Revontulet

Nothern  Lights

Nordflys

 

Revontulet syntyvät auringosta peräisin olevien hiukkasten törmätessä maan ilmakehään.
Ilmiötä on pohjoisella pallonpuoliskolla nimeltään aurora borealis ja eteläisellä aurora australis (etelätuli)

 

_DSC2165-3 cs k2 k4 sing

Revontulet luovat taianomaisen näytelmän kaamostaivaalle.

Pohjoisten kansojen ja intiaanienkin mytologioissa ne ovat saaneet usein varsin verisiä merkityksiä. Saamelaiset ovat nähneet niissä ketun huiskimassa hännällään hankia ja japanilaiset uskovat yhä tänäkin päivänä, että revontulten loimussa alkunsa saaneella lapsella on onni myötä elämässään.

Liekö lapin legendalla, Nätti-Jussilla ollut kyseinen ketunhäntä kainalossaan, kun saapui taivaan porteille. Hautakiveensäkin kirjatun sitaatin mukaan, hän sai ”valomiehen” homman salin puolelta: ”Minä se siellä olin. Jutustelin Pyhän-Pietarin kanssa talven näkymistä ja sovin revontulien sytyttelemisestä urakkahommana.”
Taisi Nätti-Jussi uuden Oulu-Tromssa lentoyhteyden kunniaksi panna parastaan varsinkin 12. – 13. tammikuuta välisenä yönä. Olin jo vuoteessa, kun hetken mielenjohteesta käväisin vilkaisemassa ulos taivaalle ja kiirehän silloin tuli. Toisen legendaarisen hahmon, Joulupukin tuoma flanelipyjama joutui varsinaiseen tulikokeeseen. Vartin verran siinä tarkenin kuvailla taivaan valkeita, kun alkoi jo tunto käsistä mennä. Kun sain valittua juhlatilaisuuteen paremmin sopivan asun ylleni oli show jo pääosin ohi. Nyttemmin olen pienten sulkeisharjoitusten tapaan oppinut terästämään pyjamaa untuvatakilla ja kaulaan ripustettavilla ketunnahkarukkasilla – ihan sopiva yökuvausasu näin pihapiirissä.

 

 

SYYSKUUSSA oli mahdollista ihailla ruskan loistoa ja revontulia yhtäaikaa.

 

Vastaa